IELTS-haasteista tekoälyinnovaatioksi: Sameera Gamage auttaa muita oppimaan

Sameera Gamage seisoo yliopiston käytävällä.

Tohtorikoulutettava Sameera Gamage on rakentanut itse tekoälypohjaisen työkalun IELTS-testiin valmistautumiseen.

Sameera Gamage on tohtorikoulutettavana Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Alun perin Sri Lankasta kotoisin oleva Gamage kohtasi Suomeen tullessaan haasteen, kun hän valmistautui IELTS-kokeeseen. IELTS-koe on kansainvälinen englannin kielen testi, jota usein vaaditaan opiskelu-, työ- tai maahanmuuttohakemuksissa englanninkielisiin maihin. Kokeen tekeminen maksaa noin 300 euroa kerralta, ja monet joutuvat suorittamaan sen useita kertoja — mukaan lukien osa Gamagen ystävistä. 

Kokeeseen harjoittelu inspiroi häntä kehittämään Passtest-AI:n – tekoälypohjaisen ratkaisun, joka luo IELTS-kysymyksiä, antaa välitöntä palautetta ja auttaa keskittymään kokeessa tärkeisiin taitoihin. Ratkaisu sisältää omat osionsa kirjoittamisen, kuullun ymmärtämisen ja puhumisen harjoitteluun. 

"Ratkaisuni vahvuuksia ovat personointi ja dynaamisuus. Se kertoo oppijalle, mikä meni hyvin, mikä ei, ja miten parantaa suoritusta", Gamage sanoo. 

PoC auttoi kehittämään ratkaisua ja keräämään palautetta 

Vielä opiskelijana ollessaan Gamage päätti hakea PoC (Proof-of-Concept) -rahoitusta idealleen. Sillä tähdätään kaupallista potentiaalia omaavan keksinnön tai idean ensimmäisen toteutuksen tekemiseen. Opiskelijaprojekteille rahoitusta voidaan myöntää jopa 5 000 euroa/projekti, ja tutkijoille kymmeniä tuhansia euroja.  

Gamage sai opiskelijarahoituksen, jonka avulla hän pystyi viemään ideaansa eteenpäin. Hän koki PoC-prosessin sujuvana Innovaatiokeskuksen tarjoaman tuen ansiosta. 

"Sain apua dokumentointiin ja prosessin kulkuun Innovaatiokeskukselta. Erityisesti Ville Saarenpää auttoi paljon, ja kaikki tuki helpotti kovasti", Gamage kertoo. "Innovaatiokeskuksella myös kannustettiin tutkimaan syvällisemmin kilpailevia palveluita ja tekemään sen pohjalta markkina-analyysi. Tämä auttoi kehittämään Passtest-AI:ta entisestään. Lisäksi hioin liiketoimintasuunnitelmaani ja päätin verkkosivun lisäksi kehittää myös mobiilisovelluksen." 

Sameera Gamage nojaa kirjapinoon työpöytänsä ääressä.

Alusta loppuun itse rakennettu – Koodista kaupallistamiseen 

Gamage rakensi koko ratkaisun itse: UX-suunnittelusta ja tekoälyn sisällöntuotannosta suomen kielen oppimismoduuleihin, beta-testaukseen ja prototyyppien kehittämiseen. Hän on myös tehnyt markkinatutkimusta ja kehittänyt kaupallistamisstrategian yhteistyössä IELTS-opettajien kanssa. Hän on myös osallistunut hackathoneihin kehittääkseen taitojaan ja ratkaisuaan edelleen.  

Seuraavaksi Gamage aikoo markkinoida alustaa tilauspohjaisella mallilla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, syventää markkinatutkimustaan ja verkostoitua mahdollisten sijoittajien kanssa. Hän uskoo, että yksittäisten käyttäjien lisäksi ratkaisu voisi olla erittäin hyödyllinen myös oppilaitoksille ja testikeskuksille, jotka haluavat modernisoida ja parantaa kielikokeiden tukipalveluita. 

Muille omia liikeideoitaan pohtiville Gamage antaa seuraavan neuvon: 

"Kirjaa ylös kaikki mieleen tulevat asiat ideastasi ja yhdistele niitä. Mitä tarvitset päästäksesi alkuun ja millainen lopputulos olisi? Sitten ymmärrät, mitä tapahtuu siinä välissä." 

Tutustu Passtest-AI:hin täällä.  
Lähdekoodi löytyy GitHubista. 

Haluatko hakea rahoitusta omalle ideallesi? PoC-rahoitusta on edelleen saatavilla vuodelle 2025 – lue lisää! 

Seuraava
Seuraava

Verkkotunnus on yrityksen digitaalinen käyntikortti