Onko keksintösi suojattu, vai voiko sen kopioida? Maarit auttaa tutkijoita immateriaalioikeuksiin liittyvissä kysymyksissä
Innovaatiokeskukselta löytyy monenlaista osaamista aina tutkimustulosten kaupallistamisesta liikeideoiden kehittämiseen ja IPR-asioihin. Jotta asiantuntijamme olisivat paremmin sinun ulottuvillasi, esittelemme heidät tässä blogisarjassa.
Onko sinulla idea tai keksintö, jolla voisi olla kaupallista potentiaalia? Siinä tapauksessa kannattaa tutustua IPR-asiantuntijaamme Maarit Jokelaan, joka on tällä kertaa esittelyvuorossa.
Kerro hieman itsestäsi!
Olen koulutukseltani biokemian tohtori ja tiedeviestinnän ammattilainen, jolla on myös opettajan pedagoginen päätevyys. IPR-asioiden parissa olen työskennellyt yli 17 vuotta niin yliopistossa, säätiössä kuin yrityksessä.
Olen kissaihminen sydänjuuriani myöden. Lumi-kissan kanssa tulee samoiltua metsissä ja pelloilla. Luonto on minulle lähellä sydäntä. Harrastan retkeilyä monessa eri muodossa – pyöräillen, meloen, hiihtäen ja patikoiden. Aina paikallani ollessani, esimerkiksi telkkarin ääressä, bussissa tai odotusaulassa, minulla on käsityö tekeillä.
Mitä teet työksesi?
Autan tutkijoita kaupallistamaan tutkimustuloksia, erityisesti aineettomiin oikeuksiin ja keksintöihin liittyvissä kysymyksissä. Aineettomiin oikeuksiin kuuluvat esimerkiksi patentit, tekijänoikeudet ja tavaramerkit. Työssäni huolehdin myös yliopiston patenttisalkusta ja pidän koulutuksia IPR-aiheista.
Mitä olet opiskellut?
Opiskelin biokemiaa tohtoriksi asti. Mielenkiintoni IPR-asioihin heräsi, kun tutkin väitöskirjassani entsyymiä, jolla oli uudenlaisia ominaisuuksia monistaa ja tunnistaa DNA:han tulevia virheitä. Tutkimukseni pohjalta olisi mahdollisesti voinut tuottaa kaupallista tuotetta, mutta IPR-asiat eivät siihen aikaan olleet yliopistossa esillä. Asia jäi sikseen, mutta aloin itse tutustua immateriaalioikeuksiin tarkemmin. Aloitin työt IPR-asioiden parissa vuonna 2008 Keksintösäätiössä ja sieltä siirryin Oulun yliopistolle. Lisäksi olen opiskellut myös tiedeviestintää.
Mikä on työssäsi parasta?
Monipuolisuus ja se, että voin hyödyntää aikaisemmin oppimiani asioita sekä oppia koko ajan uutta. Minusta on palkitsevaa myös välittää koulutusten ja palavereiden kautta tutkijoille tietoa asioista, joita he eivät ole aikaisemmin ehkä tulleet ajatelleeksi.
Mitä sanoisit tutkijalle, jolla on liikeidea tai uusi keksintö?
Ota Innovaatiokeskukseen yhteyttä hyvissä ajoin ennen kuin julkaiset tuloksiasi!
Pidä silmät auki: monesti oman keksinnön huomaaminen etenkin ensimmäisellä kerralla on hankalaa. Ulkopuolinen saattaa hoksata paremmin, onko tutkimustuloksissa keksintöä, jolla voisi olla kaupallista potentiaalia.
Kaupallistaminen ja yritysyhteistyö ei ole pois itse tutkimustyöstä, vaan on usein hyödyksi tutkimukselle. Se voi mahdollistaa esimerkiksi rahoituksen saamisen. Muutenkin kannattaa aina pohtia tutkimuksen hyödynnettävyyttä, mikä ei aina tarkoita kaupallistamista.
Mikä on lempi-innovaatiosi?
DNA:n monistusteknologia PCR (polymerase chain reaction). Se mahdollisti bioteknologiassa ison harppauksen eteenpäin, kun DNA:ta pystyttiin monistamaan.
Vähän erilainen lempi-innovaatio on kissan valjaat. Niitä käytämme Lumi-kissan kanssa kävelyllä, ja välillä häntä ei meinaa saada takaisin sisälle millään.
Kerro itsestäsi jotain, mitä muut eivät ehkä tiedä!
Minulle on kertynyt kissafiguureita melkoinen määrä. Osan olen itse ostanut ja osan olen saanut lahjaksi. Lumi-kissaani käytän taustakuvana laitteissa.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Kudon sukkia ja lapasia ja teen muita käsitöitä. Harrastan myös retkeilyä monessa eri muodossa esimerkiksi meloen, kävellen, hiihtäen ja pyöräillen.
Maaritin kutomia sukkia voit ihastella Instagramissa @sukkatohtori-tilillä.
Maarit Jokela
IPR Manager
maarit.jokela@oulu.fi
+358294488066